|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 5. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan vedligeholder man et teakdæk?
Hvordan vedligeholder man et teakdæk?  Et teakdæk er stort set immunt over for rådangreb. Vedligeholdelsen af teakdækket er først og fremmest et spørgsmål om udseende.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 30-07-2005
  Du skal bruge:
- Evt. sandpapir
- Evt. slibeklods eller båndpudser
- Stiv børste
- Teak cleaner (skuremiddel)
- Blød børste eller svaber
- Teak sealer eller teakolie
- Vådslibepapir
Man kan godt lade teakdækket gråne og passe sig selv, men et rent og velplejet teakdæk er meget smukt, og vedligeholdelsesarbejdet er ganske overskueligt.

Forberedelse
Teaktræets naturlige farve er brun, men efter et stykke tid vil olier fra træet trænge op til overfladen og reagere med luftens ilt; derfor gråtones overfladen. Gråtoningen er ikke tegn på, at træet nedbrydes eller ødelægges. Man kan slibe teaktræets naturlige farve frem igen, eller man kan bruge nogle af markedets mange rense- og plejeprodukter. Det kan lade sig gøre at lakere teakdæk, men det kan ikke anbefales. Træets er rigt på naturlige olier, og de fleste laktyper kan ikke binde på teakoverflader.

Hvis teakdækket er meget forsømt, kan det være en god idé at slibe træet. Brug en slibeklods, og slib kun på langs ad træets årer, indtil du har genoprettet den brune farve. Du kan også bruge en båndpudser til dette arbejde.

En næsten ligeså effektiv metode er at renskure teakdækket. Der findes flere typer produkter, som er egnede; de kaldes normalt “teak cleaner”. Nogle indeholder slibemidler og ætsende eller blegende midler, andre er mildere. Vælg teak cleaner efter, hvor grundig en rensning dit dæk trænger til. Spørg din forhandler af bådudstyr, hvilket produkt der passer bedst til dit dæk.

Teak cleaner med slibe- og blegemidler er skrapt og effektivt. Gør først dækket vådt, og drys derefter skurepulveret på og fordel det, så det opløses – flydende teak cleaner påføres med pensel eller svamp.

Cleaneren skal have lov til at virke i nogen tid (10-15 min). Herefter kan der skures og skrubbes efter behov. Du kan kun skrubbe, så længe dækket er vådt. Derfor skal du ikke behandle for store områder ad gangen.

Dækket skal spules grundigt efter med rent vand. Brug også en blød børste eller en svaber så alle rester efter teak cleaneren fjernes. Lad herefter dækket tørre.

Du kan nu vælge at beskytte træet med en teakolie, eller du kan benytte en “teak sealer”. De fleste bruger i dag “teak sealer”, der kan arbejdes ind i træet med vådslibepapir. Overskydende sealer skal tørres af, inden den tørrer ind. Ved denne behandlingsmåde undgår man, at teakdækket bliver glat.

Bruger du traditionel teakolie til beskyttelse af dit teakdæk, får du et mere glat dæk. Du skal samtidig være opmærksom på, at teakolie kan være et gammeldags linolieprodukt, og at olieholdige klude kan selvantænde. Derfor skal brugte klude placeres i en metalbeholder med låg efter brug, og når de smides ud.

Du kan vedligeholde teakdækkets smukke overflade med teak sealer 2-3 gange i sæsonens løb. Der er flere farvenuancer at vælge imellem. Giv også dækket en omgang sealer, inden båden tages på land om efteråret, så dækket beskyttes vinteren over.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk