|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan vedligeholder man bådens sejl?
Hvordan vedligeholder man bådens sejl?  Moderne sejl er fremstillet i syntetiske materialer, der er meget solide. Det mest benyttede materiale til sejldug kaldes dacron. Nye sejl er dyre, og selvom moderne sejl er hårdføre, kan du forlænge sejlenes levetid betragteligt, hvis du vedligeholder dem omhyggeligt.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Selvklæbende dacron
- Nål
- Nylontråd til sejlreparation
- Vaskemiddel til sejlvask
- Evt. blød børste
- Sejlimprægneringsmiddel
- Pensel eller sprøjte
Forberedelse:
Når sejl skal vedligeholdes, gælder det om at forebygge frem for at helbrede. Den salt, der uvægerligt samles i sejldugen efter nogen tids brug, holder på fugten og baner vej for jordslåethed og mug. Derfor er der god grund til at skylle eller vaske sine sejl med jævne mellemrum. Derudover gælder det først og fremmest om at undgå unødvendigt slid på sejldugen. Dit sejl lever også længere, hvis du forsøger at undgå at strække sejldugen forkert. Sejlet skal beskyttes mod solens ultraviolette stråler, når det ikke er i brug.

Sejl er til for at blive brugt, og der er grænser for, hvor forsigtig man kan være, når sejlene håndteres. Sejl er fremstillet til at klare meget hårde belastninger, men der er træk, det ikke er konstrueret til at klare. Du bør især være varsom med at trække hårdt i sejlets agterlig, også selvom sejlet skal hurtigt ned.

Når storsejlet sættes, er det vigtigt, at det ikke er agterliget, der løfter bommen. Derfor skal bommen understøttes, når sejlet sættes, så agterliget ikke overstrækkes. Det er også en god idé at slække udhalet til underliget, hver gang sejlturen er overstået.

Det er meget almindeligt at sejl, der kun er konstrueret til let vejr, får lov til at sidde alt for længe, selvom vinden stiger til styrker, sejlet ikke er beregnet til. Selvom det går strygende, og du har god fart i båden, bør du skifte til et egnet sejl, så sejldugen ikke overstrækkes, og sejlet mister sin facon.

Det slider på sejlene, hvis de krølles sammen, så der opstår skarpe folder og knæk i sejldugen. Når storsejlet opbevares på bommen, skal det lægges i bugter, inden det surres og overdækkes med en bompresenning.

Bompresenningen skal først og fremmest beskytte sejlet mod solens ultraviolette stråler, men også mod vand og fugt. Det er bedst, hvis bompresenningen er fremstillet i et materiale, der ikke tillader vandgennemtrængning, men samtidig er diffusionsåbent, så fugt, der er ophobet i sejlet, kan slippe væk.

Når sejlene lægges sammen, så de kan rummes i en sejlpose, skal de helst være nogenlunde tørre, hvis du vil undgå mug og jordslåethed. Det gælder især, når de skal opbevares for vinteren.

Større sejl lægges i bugter og rulles sammen (dacron), mindre sejl kan rulles sammen fra toppen, inden de kommes i sejlposen. Sørg for, at posen er tilstrækkelig stor, så sejlet ikke skal presses i.

Når sejlet er i brug, vil det i visse situationer gnubbe og arbejde imod stag m.v., og det slides sejldugen af. Undgå at sejldugen arbejder mod hårde og skarpe kanter ved at beklæde de problematiske stedet med plastik, gummi eller tape.

Smårevner skal hurtigt lappes, inden skaden bliver alvorligere. En lapning med selvklæbende dacron holder som regel sæsonen ud, indtil sejlet kan komme til sejlmager, eller du selv kan lave en holdbar reparation. Sejlets sømme (syninger) bør også repareres hurtigt med nylontråd, hvis de brister.

Det gælder om at undgå saltophobning i sejldugen, derfor bør dine sejl vaskes, selvom du ikke har problemer med jordslåethed og mug. Urenheder og saltkrystaller er hårde ved sejldugen. Sejl har godt af at blive skyllet eller spulet i rent ferskvand.

Sejlene bør som minimum vaskes med rengøringsmiddel en gang om året. Det er oplagt at gøre det om efteråret, inden de opbevares for vinteren. Sejl skal vaskes meget nænsomt uden brug af skrappe vaskemidler. Brug derfor de milde vaskemidler, der er specielt udviklet til rengøring af sejl, som du kan finde eller bestille hos din forhandler af bådudstyr.

Hvis sejlet kan rummes i et badekar, kan du lægge sejlet i blød her. Er det for stort til det, må du finde et rent og fast underlag, hvor du kan brede sejlet ud, fx en beton/cementoverflade (uden oliepletter). Lunkent vand med specialrengøringsmiddel kan så påføres det udbredte sejl med en blød børste.

I badekarret skal du ligeledes blande lunkent vand og specialrengøringsmiddel. Sørg for at bevæge sejlet rundt i karret. Vask sejlet for sig selv, sprayhood, sejlposer og andet må tages i en ny omgang.

Hvis der er områder på sejlet, der er særligt beskidte, kan du forsigtigt bearbejde dem med en blød børste og anvende en mere koncentreret vaskemiddelopløsning på disse steder.

Det er vigtigt, at sejlet skylles grundigt i rent vand efter vask. Bagefter hænges det til tørring i udbredt tilstand, så her er der evt. mulighed for at spule det, så de sidste vaskemiddelrester vaskes ud.

Sejlet har ikke godt af at stå og slå i vinden. Hvis vinden er god, skal et vådt sejl derfor kun på båden, hvis du sejler det tørt. Ellers har det bedst af at dryptørre på land.

Når sejldugen er helt tør, kan du imprægnere den mod mug med et særligt middel til sejl, som du kan skaffe fra din forhandler af bådudstyr. Det letteste er at sprøjte imprægneringsmidlet på, men du kan også påføre midlet med pensel.

Skal sejlet opbevares for vinteren, pakkes det løst, inden det lægges i sejlpose. Det nyvaskede sejl skal overvintre et lunt og velventileret sted, hvis det skal være sikret mod fugt. De meget pertentlige vender deres sejl i vinterens løb, så sejldugen ikke belastes de samme steder gennem længere tid.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk