|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 5. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan reparerer jeg skader med enkomponent spartelmasse?
Hvordan reparerer jeg skader med enkomponent spartelmasse?  Spartelmasse bruges til at genoprette ujævne overflader og til at udfylde mindre revner og huller på båden.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Sprit eller affedtningsmiddel
- Hårtørrer
- Evt. hobbykniv
- Sandpapir
- Enkomponent spartelmasse
- Spartel
- Malertape
- Slibeklods
En enkomponent spartelmasse er let og hurtig at anvende og kan anvendes til småreparationer de fleste steder over vandlinien. Udspartling er et grundarbejde, som det godt kan betale sig at være omhyggelig med.

Forberedelse:
Enkomponent spartelmasse har den fordel, at det kan bruges direkte fra tuben eller dåsen, og hærder ret hurtigt. Men selv om selve udspartlingen går hurtigt, er der grund til at være omhyggelig, hvis man vil opnå et holdbart resultat, som man kan male ovenpå. På træ kan man som regel ikke udspartle større områder eller større revner med spartelmasse. Når spartelmassen hærder, bliver den stenhård og ufleksibel. Den kan derfor ikke følge træets bevægelser, når det arbejder, og den vil derfor revne og krakelere.

Enkomponent spartelmasse har ikke de vandtætte egenskaber, der gør sig gældende for fx tokomponent epoxyspartelmasse. Derfor bør enkomponente spartelmasser normalt kun bruges over vandlinien.

Spartelmasse kan kun bruges, hvor det materiale, du skal spartle på, ikke bevæger sig. Det duer ikke til at tætne under bolte og beslag og heller ikke, hvor større elementer mødes. Der skal der i stedet bruges fleksible og elastiske tætnings- og fugemasser.

Hvis du planlægger at male ovenpå en enkomponent spartelmasse, bør du undersøge, om den egner sig til at blive overmalet med den maling, du ønsker at anvende. Ikke alle enkomponente spartelmasser kan overmales med tokomponente produkter.

Sørg for, at det sted, der skal spartles, er rent og tørt. Rengør fx med sprit eller affedtningsmiddel, for at være sikker på at alle urenheder er væk. Fjern den fugt, der kan være trængt ind i skadestedet, ved at tørre stedet med en hårtørrer el.lign.

Fremstår skaden som en revne, skæres kanterne rene med en hobbykniv. Er der plads til behandling med sandpapir, slibes skaden med forholdsvis groft sandpapir, og slibestøvet fjernes omhyggeligt.

Det kan være en god idé at sætte malertape rundt om skaden, inden du spartler. Hvis du derefter spartler i niveau med tapen, kompenserer du for, at spartelmassen eventuelt synker lidt. Under alle omstændigheder bør det spartlede område være hævet lidt i forhold til resten af overfladen, så du senere kan slibe det ordentligt.

Brug en spartel, når massen skal arbejdes ned i skaden. Sørg for, at spartelmassen trykkes godt ned. Der må ikke være luftansamlinger i revnen/skadestedet. Når skaden er udfyldt, skal spartelmassen have tid til at hærde helt.

Enkomponent spartelmasse er som regel klar til at blive slebet med sandpapir, mindre end en time efter at den er påført. Giv skadestedet en omgang spartelmasse mere, hvis spartelmassen er sunket meget.

Uanset hvor glat og jævnt du har spartlet, skal spartelmassen slibes, hvis den skal overmales, ellers sikres malingen ikke ordentlig vedhæftning. Brug evt. en slibeklods. Der slibes til spartelmassen er i niveau med den originale overflade. Brug forholdsvis fint tørslibepapir. Husk, at maling ikke skjuler ujævnheder i en spartlet overflade, der ikke er omhyggeligt slebet.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk