|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan polerer jeg båden?
Hvordan polerer jeg båden?  Polering af båden er en del af den løbende vedligeholdelse. Hvis du regelmæssigt polerer og beskytter bådens fribord, forlænger du overfladens levetid.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Rene klude eller specielle tekstiler til polering
- Kraftigt rengøringsmiddel til både (cleaner)
- Blød børste eller svamp
- Flydende slibemiddel til grundpolering (rubbing)
- Flydende polermiddel (polish)
- Evt. polerskiver til maskinpolering.
- Voks til både
- Mildt rengøringsmiddel (shampoo)
En grundig polering giver en glansfuld og hårdfør overflade. Derfor betaler det sig at bruge lidt ekstra tid på dette arbejde, inden båden skal i vandet om foråret.

Når der poleres, gælder det om ikke at tage for hårdt fat.

De flydende slibe- og polermidler virker som fint slibepapir, der fjerner lidt af overfladen, hver gang de anvendes. Hvis dit fribord er nogenlunde pænt, skal du derfor ikke grundpolere med kraftigt slibemiddel (rubbing). Blanke gelcoatoverflader eller malede overflader på bådens overbygning kan få samme behandling som fribordet, men ikke dækket. Undgå direkte sollys, når du polerer.

Inden du kan starte med poleringsarbejdet, skal fribordet gøres grundigt rent. Brug et kraftigt rengøringsmiddel til både (cleaner). Med en blød børste eller en svamp kan du fjerne de fleste urenheder og oliepletter. Skyl grundigt efter med ferskvand.

Hvis der er pletter, der ikke kan vaskes væk, må du slibe dem væk under grundpoleringen. “Rubbing” er det mest almindelige navn for de produkter, der bruges til grundpolering. Det er et kraftigt slibe- og rensemiddel, som kan genoprette meget matte overflader.

Du kan også bruge rubbing til at polere småridser væk. Hvis der er dybere ridser og småskader i overfladen, er du nødt til at spartle dem ud. På gelcoat, som er glasfiberbådens originale yderlag, kan du spartle med en “topcoat”. Det er en speciel spartelmasse, du kan købe som færdigt gelcoat-reparationssæt hos din forhandler.

Du kan polere i hånden med rene klude eller endnu bedre: med særligt poleringstekstil. Du kan også bruge maskinkraft. Der kan købes polertilbehør, til fx ekscentersliberen, og du kan på den måde opnå en meget jævn og glansfuld overflade.

Maskinpolering skal foretages med forsigtighed, så man ikke overopheder overfladen. Polermidlet skal også være egnet til maskinpolering. Læs derfor vejledningen, der følger med produktet, inden du går i gang.

Til almindelig polering af ubeskadigede områder bruger man “polish”. Det er et flydende rense- og polermiddel, der indeholder voks. Der er oftest en smule slibemiddel i, og polish er normalt tilstrækkeligt, når man vil opnå en glansfuld overflade. Det er også anvendeligt til genstridige pletter, som skal renses væk.

Du kan afslutte poleringen med polish. Polish beskytter overfladen, men beskyttelsen rækker ikke en hel sæson. Derfor vil det være nødvendigt at gentage behandlingen i sæsonens løb, hvis du kun bruger polish.

Det er bedst at bruge en specialvoks uden slibemiddel som afslutning på poleringsarbejdet. Påføringen af voks skal ofte ske nogle dage efter behandlingen med polish, så polishen får tid til at hærde.

En god bådvoks giver en hård og slidstærk overflade, og fribordet beskyttes mod oxidering og nedbrydning fra solens lys. Efter voksbehandling skal du ikke bruge skrappe rengøringsmidler til den almindelige rengøring i sæsonens løb.

Så fjerner du bare vokslaget. Brug i stedet et mildt rengøringsmiddel.

Bådens udvendige overflader nedbrydes langsomt af sollys og oxidering. Polering og voksbeskyttelse udsætter nedbrydningsprocessen, men der kommer en dag, hvor det ikke er nok at polere længere, og så er man nødt til male.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk