|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan maler man dækket på en træbåd?
Hvordan maler man dækket på en træbåd?  Hvis træbådens dæk er blevet falmet og kedeligt, kan det sagtens males op. Det er vigtigt at sørge for, at dækket samtidig bliver skridsikkert.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Malingfjerner
- Siklinge
- Slibepapir
- Træbeskyttelsesmiddel
- Primer
- Fortynder
- Evt. spartelmasse
- Maling til dæk
- Perler eller pulver til skridsikring
Det er et ganske omfattende arbejde, men man kan opnå et smukt resultat og få et dæk, det er sikkert at færdes på.

Forberedelse:
Ældre træbåde skal behandles meget individuelt, og når overfladen skal males, er der altid tale om et kompromis. På den ene side skal træet sikres mod råd og vandgennemtrængning. På den anden side skal træet have mulighed for at ånde, så fugt kan slippe ud. Hvis de produkter, du hidtil har benyttet, har fungeret tilfredsstillende, skal du være varsom med at skifte til en anden overfladebehandling. Der findes ingen endelig sandhed om, hvordan træoverflader, som bådens dæk, skal behandles, og fremgangsmåden i denne vejledning er kun én mulighed ud af mange.

Det må anbefales, at man vælger en forholdsvis lys farve til dækket. Dels ser det som regel bedst ud, dels vil det tydeligt kunne ses, at en mørkere farve efterhånden falmer.

Det kræver en vis viden om træ og om træbåde til at vurdere, hvilken behandling der passer bedst til netop din båd. Mange produkter kan kun anvendes, hvis træet er tørt. Når du planlægger at male dækket på din båd, skal du sikre dig, at de produkter du ønsker at bruge, kan arbejde sammen.

Hvis du har teak eller andet ædeltræ på dækket, kan det være vanskeligt at overmale. Disse træsorter indeholder naturlige olier, og maling har vanskeligt ved at binde på træets overflade. Spørg din forhandler om, hvilke produkter du kan anvende til ædeltræ.

Når træbådens dæk er i så dårlig stand, at det er nødvendigt at renovere hele overfladen, skal al gammel maling eller lak først fjernes. Det letteste er at bruge en malingfjerner, eller du kan skrabe, slibe eller bruge varmluftpistol. Hvis du bruger varmluftpistol, skal du være forsigtig, så du ikke brænder træet. Sørg for god ventilation under arbejdet.

Når den gamle maling er væk, skal du sørge for, at alle ujævnheder fjernes. Brug en siklinge eller en spartel til at skrabe træet. Gå hele træoverfladen efter. Herefter skal træet slibes grundigt, så alle træets porer åbnes. Fjern derefter slibestøvet.

Dækket skal nu have træbeskyttelsesmiddel. De mest almindelige og traditionelle træbeskyttelses- og imprægneringsmidler er oliebaserede. Træet skal have så meget træbeskyttelse, som det kan suge. Derfor skal det påføres vådt i vådt, så træbeskyttelsen ikke når at tørre, før træet er helt mættet.

Når træet ikke suger mere, er det en god ide, at tørre overfladen af for overskydende træbeskyttelse, inden det tørrer ind. Du skal være opmærksom på, at træbeskyttelsesmidlet kan være et gammeldags linolieprodukt, og at olieholdige klude kan selvantænde. Derfor skal brugte klude placeres i en metalbeholder med låg efter brug, og når de smides ud.

Mange træbeskyttelsesmidler har en ganske lang tørretid, ofte omkring en uge. Når overfladen er tør, er der sandsynligvis en del blanke pletter, hvor træbeskyttelsen er tørret ind. Disse pletter skal skrabes væk med en siklinge.

Overfladen skal slibes med sandpapir, og slibestøvet bør fjernes meget grundigt. Hvis det er nødvendigt at spartle ud, kan det gøres nu. Også udspartlede områder skal slibes efter, uanset hvor jævnt og glat du har spartlet.

Herefter kan der grundmales med den primer, du har valgt. Der skal typisk påføres mindst 2 lag primer. Følg malingproducentens anvisninger, så der opbygges et tilstrækkeligt tykt primerlag. Det første lag primer skal ofte fortyndes 10-20%, så det trænger ordentligt ind i træet.

De fleste firmaer, der producerer maling til både, har færdige programmer for maling af træbåde, og de udgiver brochurer, der udførligt vejleder i brugen af deres produkter. Følg disse vejledninger og de forskrifter, der følger med produkterne.

Det kan sagtens betale sig at rense og genbruge dine maleredskaber. Det kan gøres ved hjælp af samme fortynder, som bruges til den primer/maling du anvender. Når du indkøber maleredskaber, bør du sikre dig, at de ikke ødelægges af opløsningsmidler i det produkt, du skal bruge.

Der findes et bredt udvalg af enkomponente malinger til dækket. De går under forskellige betegnelser, bl.a. emalje, lak og lakfarve. De enkomponente malesystemer egner sig normalt bedst til træbåde, og produkterne er generelt lette at arbejde med.

Hvis du maler udendørs, er det vigtigt at undgå dug, fugt, støv og direkte solskin. Temperaturen skal ofte være mindst 10 grader. Du kan opnå et flot resultat med en malepude (planstryger) eller med en pensel af god kvalitet.

Malepuden skal ikke dyppes ned i malingen. Brug i stedet en pensel til at lægge en passende mængde maling på malepuden, på den måde kan kantstriber undgås. En anden og mere effektiv metode kræver to mand. Én, der påfører maling med pensel, og én, der efterstryger malingen med malepude lige bagefter.

Der er ofte et ganske kort overmalingsinterval mellem sidste lag primer og første lag maling, som det er vigtigt at overholde. Hvis du bruger malepude, skal du sikre dig, at malingen egner sig til denne påføringsmetode. Dækket skal have 2 eller gerne 3 lag af den valgte maling.

For at opnå et skridsikkert dæk er det nødvendigt at blande specielle perler eller et særligt pulver i det sidste lag maling. Vil du have et meget nopret dæk, kan du også blande disse produkter i næstsidste lag maling.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk