|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan maler jeg glasfiber under vandlinien?
Hvordan maler jeg glasfiber under vandlinien?  Glasfiberbåde har med rette ry for at være forholdsvis lette at vedligeholde.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Stiv børste og vandslange eller udstyr til højtryksspuling
- Evt. malingfjerner
- Kraftigt rengøringsmiddel
- Tokomponent spartelmasse
- Slibeklods eller rystepudser
- Slibepapir
- Tokomponent epoxyprimer
- Pensel eller malerulle
- Fortynder
- Bundmaling
- Åndedrætsværn
- Handsker
Man skal dog være omhyggelig med at beskytte glasfiberbådens bund imod vandgennemtrængning og begroning. Hvis bunden er meget slidt og medtaget, kan det indebære en risiko for alvorligere skader. Derfor er det en god idé at renovere og male bunden, mens tid er.

Hvis der er ujævnheder eller mindre skader i gelcoaten eller i glasfiberlaminatet, skal de spartles ud med en egnet tokomponent epoxy- eller polyesterspartelmasse. Sørg for at tørre dybere skader grundigt med en hårtørrer el.lign., inden spartelmassen anvendes.

Forberedelse:
Inden du starter, er det nødvendigt at fastslå, hvor medtaget bunden er. Er der tale om, at de yderste begroningshæmmende malinglag på bunden skaller af eller krakelerer? Skaller primerlaget (grundmalingen)? Er der skader gennem primeren eller gennem gelcoatlaget? Er der skader ind i selve glasfiberlaminatet? Er bunden angrebet af osmose? Få eventuelt en fagmand til at vurdere om pletreparation er tilstrækkeligt, eller om al malingen skal fjernes, og nye malinglag påføres på hele bunden. Den følgende vejledning kan du bruge, hvis det viser sig, at en større renovering er nødvendig, men ikke, hvis bunden er angrebet af osmose.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at problemerne med bunden ikke skyldes osmose. Osmose viser sig som blæredannelser i bådens bund under vandlinien. Det er lettest at konstatere et eventuelt osmoseangreb, når båden tages op om efteråret, idet blærerne tørrer ud i vinterens løb.

Hvis du prikker hul på en af disse blærer, vil den indeholde en fedtet væske, der lugter og smager eddikesurt. Har du mistanke om, at bådens bund er angrebet af osmose, bør du få en fagmand til at se på bunden. Er der tale om et osmoseangreb, skal bunden igennem en særlig osmosereparation.

Når du skal renovere en osmosefri bund, må du først fjerne den gamle bundmaling. Hvis der er tale om en blød bundmaling, er det lettest at fjerne malingen umiddelbart efter, at båden er taget op om efteråret, mens bundmalingen stadig er gennemvåd.

Den bløde bundmaling kan afrenses med en stiv børste og en vandslange. Højtryksspuling er et godt og effektivt alternativ. Husk at anvende beskyttelsesbriller og åndedrætsværn. Har man ikke selv en højtryksspuler, koster det ikke meget at leje udstyret for en dag.

Hårde og selvpolerende bundmalinger fjernes bedst med et kemisk middel til fjernelse af maling eller med et tykt lag brun sæbe, der skal overdækkes med husholdningsfilm og virke i nogle dage. Bundmalingen kan herefter skrabes af, eller fjernes med højtryksspuler. Følg vejledningen til det bundmalingsprodukt, du anvender, og find ud af, hvilken metode der egner sig bedst til din båd.

Vask bunden grundigt med et kraftigt rengøringsmiddel, og skyl efter med rigeligt vand. Alle rester efter bundmalingen skal vaskes væk, og du skal være omhyggelig med at fjerne alle urenheder.

Når spartelmassen er hærdet, skal de spartlede overflader slibes med slibepapir (nr. 120). Slib også resten af bunden let med slibeklods eller rystepudser (slibepapir nr. 150). Når du tørsliber, bør du anvende åndedrætsværn.

Fjern slibestøvet, og påfør derefter mindst tre lag epoxyprimer. Det kan gøres med pensel eller malerulle. Det er også muligt at sprøjtemale, men det kræver megen øvelse, sikkerhedsudstyr, og meget grundig afdækning. Vær opmærksom på, at de forskellige maleredskaber giver laget forskellige tykkelser. Følg malingproducentens anvisninger, så der opbygges et tilstrækkelig tykt primerlag.

Epoxyprimeren er en grundmaling, der er meget modstandsdygtig over for vandgennemtrængning. Malingen består af to komponenter, der sammenrøres inden brug. Det er vigtigt, at man altid rammer det rigtige blandingsforhold, så vær ekstra omhyggelig, hvis du blander små portioner.

Tokomponente produkter skal sammenrøres grundigt, og det er vigtigt, at man altid rammer det rigtige blandingsforhold. Vær opmærksom på, at malingen ofte skal fortyndes med en særlig fortynder, og husk at ventilation, luftfugtighed og temperatur har betydning for tørretid og overmalingsintervaller.

De fleste firmaer, der producerer maling til både, har færdige programmer for bundbehandling af glasfiberbåde under vandlinien, og de udgiver brochurer, der udførligt vejleder i brugen af deres produkter. Følg disse vejledninger og de forskrifter, der følger med produkterne.

For at opnå et holdbart resultat skal du påføre flere lag epoxyprimer, så det kan sagtens betale sig at rense og genbruge dine maleredskaber. Det kan gøres ved hjælp af samme fortynder, som bruges til den epoxyprimer, du anvender. Når du indkøber maleredskaber, bør du sikre dig, at de ikke ødelægges af opløsningsmidler i den maling, du skal bruge.

Muligvis må der afslutningsvis påføres en særlig epoxyprimer, så den valgte bundmaling sikres god vedhæftning. Ofte er der et ganske kort overmalingsinterval mellem sidste lag epoxyprimer og første lag bundmaling.

Der skal typisk påføres mindst to lag bundmaling med pensel eller rulle. De fleste bundmalinger indeholder tunge bestanddele, der samler sig i bunden af malingdåsen. Sørg derfor for at omrøre bundmalingen godt, inden du bruger den.

Hvis du vil være sikker på, at din nyrenoverede bund ikke angribes af begroning, skal du give de steder, der udsættes for størst friktion gennem vandet, en ekstra omgang bundmaling.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk