|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 5. august 2020

Tips & tricks

 
Hvordan giver jeg glasfiberbåden voks?
Hvordan giver jeg glasfiberbåden voks?  Det er en del af den løbende vedligeholdelse at behandle glasfiberbådens udvendige overflader med voks. Hvis du hvert forår rengør, polerer og beskytter båden med voks, forlænger du overfladernes levetid. Derfor betaler det sig at bruge lidt ekstra tid på dette arbejde.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Rene klude eller specielle tekstiler til polering og voksbehandling
- Kraftigt rengøringsmiddel til både (cleaner)
- Blød børste eller svamp
- Flydende slibemiddel til grundpolering (rubbing)
- Flydende polermiddel (polish)
- Evt. polerskiver til maskinpolering.
- Voks til både
- Mildt rengøringsmiddel (shampoo)
Forberedelse:
Luft, salt og sol nedbryder gradvist bådens overflader, men du kan udsætte nedbrydningsprocessen ved at opretholde et beskyttende vokslag. Bådens fribord og gelcoatoverfladerne på ruf og i cockpit har godt af voksbehandling. Det samme gælder hvis overfladerne er malede. Skridsikre gangarealer må ikke voksbehandles. Skridmønstre samler bare endnu mere skidt, hvis de får voks, og overfladerne bliver glatte - og dermed farlige - at bevæge sig på.

Overfladerne skal være tørre og helt rene, inden du påfører voks, og forarbejdet er den væsentligste del af en ordentlig voksbehandling. Brug et kraftigt rengøringsmiddel til både (cleaner). Med en blød børste eller en svamp kan du fjerne de fleste urenheder og oliepletter. Meget genstridige pletter kan som regel fjernes med affedtningsmiddel. Skyl grundigt efter med ferskvand.

Matte og ridsede overflader skal poleres op inden voksbehandlingen, hvis du vil have et smukt resultat. Hvis der fortsat er pletter, må du slibe dem væk under grundpoleringen. “Rubbing” er det mest almindelige navn for de produkter, der bruges til grundpolering. Det er et kraftigt slibe- og rensemiddel, som kan genoprette meget matte overflader.

Når der poleres, gælder det om ikke at tage for hårdt fat. De flydende slibe- og polermidler virker som fint slibepapir, der fjerner lidt af overfladen, hver gang de anvendes. Hvis dit fribord er nogenlunde pænt, skal du derfor ikke grundpolere med kraftigt slibemiddel (rubbing).

Du kan også bruge rubbing til at polere småridser væk med. Hvis der er dybere ridser og småskader i overfladen, er du nødt til at spartle dem ud. På gelcoat, som er glasfiberbådens originale yderlag, kan du spartle med en “topcoat”. Det er en speciel spartelmasse, som du kan købe som færdigt gelcoat-reparationssæt hos din forhandler.

Du kan polere i hånden med rene klude eller bedst med særligt poleringstekstil. Du kan også bruge maskinkraft. Der kan købes polertilbehør til fx ekscentersliberen, og du kan på den måde opnå en meget jævn og glansfuld overflade.

Maskinpolering skal foretages med forsigtighed, så man ikke overopheder overfladen. Polermidlet skal også være egnet til maskinpolering. Læs derfor vejledningen, der følger med produktet, inden du går i gang.

Til almindelig polering af ubeskadigede områder bruger man “polish”. Det er et flydende rense- og polermiddel, der indeholder voks. Der er oftest en smule slibemiddel i, og polish er normalt tilstrækkeligt til at opnå en glansfuld overflade. Det er også anvendeligt, når genstridige pletter skal renses væk.

Du kan afslutte poleringen med polish. Polish beskytter overfladen, men beskyttelsen rækker ikke en hel sæson. Derfor vil det være nødvendigt at gentage behandlingen i sæsonens løb, hvis du kun bruger polish.

Det er bedst at bruge en specialvoks uden slibemiddel, når poleringsarbejdet er overstået. Påføringen af voks skal ofte ske nogle dage efter behandlingen med polish, så polishen får tid til at hærde.

En god bådvoks giver en hård og slidstærk overflade, og fribordet beskyttes mod oxidering og nedbrydning fra solens lys. Voksen hærder og forsegler overfladen og fylder de mikroskopiske porer og revner, der er i overfladen.

Du kan bruge en almindelig voks – fx en autovoks, men en speciel (hård) voks til både er langt bedre. Bådvoks fås i mange kvaliteter, og du får generelt, hvad du betaler for. Påfør voksen med rene klude eller specialtekstil, og sørg for, at der kommer et jævnt lag på hele overfladen. Lad voksen hærde.

Efter voksbehandling skal du ikke bruge skrappe rengøringsmidler til den almindelige rengøring i sæsonens løb. Så fjerner du bare vokslaget. Brug i stedet et mildt rengøringsmiddel (shampoo), der indeholder voks. Hæld evt. lidt ekstra voks i det vand, du bruger, når du rengør båden.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk