|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. august 2020

Tips & tricks

 
Nødsignaler og nødopkald
Nødsignaler og nødopkald  Når man befinder sig i et skib på vandet, kan man komme ud for, at man har brug for hjælp.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Billedegalleri
I den forbindelse er det vigtigt at huske, at der skelnes mellem nød og opmærksomhed. Nødopkald og nødsignaler må kun benyttes i situationer, hvor der er menneskeliv i fare, eller hvor menneskeliv kan komme i fare, hvis situationen udvikler sig.

Nødopkald
VHF'en indstilles på kanal 16, og man trykker på sendeknappen.

I nødstilfælde kaldes MAYDAY - MAYDAY - MAYDAY, altså MAYDAY tre gange.

Derefter siger man navnet på båden tre gange.


Dette kan gentages, indtil nogen svarer, og man kan opgive sin position og hvad, der er galt.

Får man intet svar, så opgiv alligevel sin position, og hvad der er galt. Nogen kan måske høre dit nødkald, selvom de ikke er i stand til at svare, eller måske kan du ikke selv høre svaret.

SOS
SOS - Save Our Souls. Frels vores sjæle.

Dette er kun et morsesignal og bruges ikke mundtligt.

SOS morses ved tre korte, tre lange og tre korte signaler, enten ved hjælp af en lyskilde eller en lydkilde.

Armene hæves og sænkes langsomt
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man stille sig et synligt sted på skibet og hæve og sænke armene langsomt.

De bevægelser vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se dig, at du har en nødsituation om bord på dit skib.

At hæve og sænke armene langsomt er et nødsignal.

Signalerne N og C
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man hejse signalflagene N og C.

De flag vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se flagene, at du har en nødsituation om bord.

At hejse signalflagene N og C er et nødsignal.

Firkantet flag med kugle eller lignende
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man hejse et firkantet flag med en kugle over.

Flaget og kuglen vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se flaget og kuglen, at du har en nødsituation om bord.

At hejse et firkantet flag og en kugle er et nødsignal.

Flammer i tønde eller gryde
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man tænde bål i en tønde eller gryde.

Bålet i tønden eller gryden vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se bålet i tønden eller gryden, at du har en nødsituation om bord på dit skib.

At tænde bål i en tønde eller en gryde er et nødsignal.

Orangefarvet røg
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man antænde et romerlys eller et håndblus, der udvikler orangefarvet røg.

Romerlyset eller håndblusset, der udvikler orangefarvet røg, vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se romerlyset eller håndbluset, der udvikler orangefarvet røg, at du har en nødsituation om bord på dit skib.

At tænde et romerlys eller et håndblus, der udvikler orangefarvet røg er et nødsignal.

Vær opmærksom på, at romerlys og håndblus har en udløbsdato. Det vil sige, at de kan blive for gamle, og at man skal derfor sørge for at udskifte dem, så man er sikker på, de virker, hvis de skal i brug.

Røde raketter, faldskærms- eller håndblus
Hvis du kommer i en nødsituation, altså en situation, hvor et menneskeliv er i fare, eller hvor en situation kan udvikle sig til, at et menneskeliv kommer i fare, kan man antænde en rød raket eller et faldskærms- eller håndblus.

En rød raket eller faldskærms- eller håndblusset vil fortælle mennesker ombord på andre skibe, der kan se den røde raket eller faldskærms- eller håndblusset, at du har en nødsituation om bord på dit skib.

At antænde en rød raket eller et faldskærms- eller håndblus er et nødsignal.


Vær opmærksom på, at røde raketter og faldskærms- eller håndblus har en udløbsdato.

Det vil sige, at de kan blive for gamle, og man skal derfor sørge for at udskifte dem, så man er sikker på, de virker, hvis de skal i brug.

Horn bruges uafbrudt
Man man eventuelt morse SOS - tre korte, tre lange og tre korte signaler.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk